x balíček do 5 kg ()
x balík do 10 kg ()
doprava zdarma
Při objednávce nad 1 500 Kč máte dopravu zdarma. Ať Vám chutná!
Olej z ostropestrce je nejen zdravý, ale výborný i v kuchyni
Ostropestřec mariánský, latinsky Silybum marianum, je u nás zdomácnělá léčivá bylina – bodlák s fialovými květy. Pozitivní účinek na zdraví mají jeho semena sklízená v srpnu, a to díky obsahu silymarinu, přírodní látky která působí příznivě zejména na játra.
O jeho léčivých schopnostech se ví už od starověku, mimochodem jeho název je spojený se starou legendou, podle níž pocházejí bílé skvrny na lístcích z mléka Panny Marie. Ze semen se připravuje čaj nebo tinktura, vyrábí se z nich tablety nebo se konzumují přímo.
My z nich lisuje za studena vynikající, výživově hodnotný olej, který má své využití nejen jako doplněk stravy, ale také v kuchyni či kosmetice.
Ostropestrcový olej je přirozeným antioxidantem s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, zejména kyseliny linolové, které obsahuje více než 53 g ve 100 g oleje. Podporuje přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu a pomáhá udržovat normální činnost srdce a hladinu cukru v krvi. Je ale také významným zdrojem přírodního vitamínu E, kterého podle našich laboratorních vyšetření obsahuje více než 65 mg na 100 g. V jedné lžící oleje (asi 10 g) je tak 56 % denní dávky tohoto důležitého vitamínu, který pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem.
Jeho nejznámějším přínosem je však podpora normálního trávení a správného fungování jater. Působí blahodárně na trávicí systém, takže se dá doporučit hlavně lidem se zažívacími, trávícími a vyměšovacími problémy. Při pravidelné konzumaci mohou zmizet problémy i s tak nepříjemnou věcí, jako je zácpa. Ostropestřec také pomáhá s čištěním jater, ze kterých uvolňuje usazené toxiny. Užívá se proto při nemocech jako mononukleóza, cirhóza jater, žloutenka nebo při odbourávání neduhů po chemoterapii. Pro nejlepší zdravotní účinky doporučujeme jeho přímou konzumací.
Ideální dávkování je 2 lžičky denně, nejlépe ráno na lačno a večer před spaním.
A napadlo Vás také využít náš olej při vaření? Hodí se totiž skvěle do studené kuchyně. Použijte ho na dochucení jídla v okamžiku, kdy odstavíte hrnec z plotny. Zachováte v něm tak maximum zdraví prospěšných látek. Doporučujeme ho zejména jako základ dresinků a zálivek do salátů, a také na dochucení příloh. Je vynikající do kuskusu, bulguru, quinoy, pohanky, polenty, těstovin nebo rýže v jakékoliv podobě – můžete vyzkoušet třeba náš bulgurový salát. Má jemně hořkou chuť, které dodá jídlu šmrnc. Pokapat si s ním můžete také pečenou nebo čerstvou zeleninu, brambory nebo jen tak míchaná vajíčka či chleba s pažitkou a medvědím česnekem. Pokud fandíte výrobě domácích jogurtů, určitě ho zkuste i tam.
A v případě, že byste olej z ostropestrce chtěli používat zevně, tak vězte, že v kosmetice je výborný třeba na křečové žíly nebo hemeroidy. Pokud máte akné, můžete ho také jemně vmasírovat do kůže, krásně Vám ji zklidní.
dále
cookies