Smazat položku z košíku?
Smazat
Storno
Přihlášení
Registrace proběhla úspěšně. Můžete se přihlásit.
E-mail - není v systému
Heslo - není platné
Zapomenuté heslo
Změna hesla
E-mail - není v systému
Původní heslo - není platné
Nové heslo (min. 8 znaků + min. 1 číslo) - musí být vyplněno - není správný tvar
Potvrzení nového hesla - musí být vyplněno - hesla se neshodují
Heslo jsme úspěšně změnili.
OK
Zapomenuté heslo
E-mail - není v systému
Pokyny pro obnovu hesla pošleme
na uvedený email.
odběr newsletteru
E-mail - musí být vyplněno - musí být ve správném tvaru
Zaregistrujte se k odběru newsletteru. Pošleme Vám první email, kde si nastavíte, jaké informace Vás zajímají. Ať už jsou to slevové akce, recepty nebo tipy, kde nás můžete potkat.
Souhlasím se zásadami
zpracování
osobních údajů
Přihlásili jste se k odběru newsletteru. Děkujeme.
OK
změna údajů
Uložili jsme provedené změny.
OK
Poštovné
Vaši zásilku musíme rozdělit na více balíčků a tomu odpovídá vyšší poštovné.

x balíček do 5 kg ()
x balík do 10 kg ()
OK, Rozumím
Nad 1 500 Kč
doprava zdarma

Při objednávce nad 1 500 Kč máte dopravu zdarma. Ať Vám chutná!
OK, paráda

Hořčičný olej je zapomenutý poklad

Hořčičný olej je zapomenutý poklad

Kdo by si při taboráku ke špekáčku nedal tradiční plnotučnou nebo kremžskou hořčici? Nebo v létě při nakládání okurek nepřihodil do láku hořčičné semínko? Hořčičný olej už ale tak často v naší ledničce nenajdeme. A přitom je to velká škoda, neboť právě tento olej je dnes tak trochu zapomenutý poklad.

 

Hořčice jako plodina je známá již ze starověkého Řecka a Říma. Už sám Hippokrates o hořčici tvrdil, že má blahodárné léčivé účinky. V Indii je pak hořčičný olej hlavním potravinářským olejem užívaným v kuchyni. U nás v Evropě však na své znovuobjevení teprve čeká.

 

Tradiční hořčičný olej se lisuje ze semínek bílé hořčice. Náš olej z tmavé hořčice je ale jiný. Lisujeme ho za studena z tmavých českých semen sareptské hořčice Brassica juncea, které mají specifickou pikantní chuť. Sareptská hořčice, nazývaná také černá nebo tmavá hořčice, se správným botanickým názvem jmenuje brukev sítinovitá, a u nás se pěstuje již několik desítek let. Její semena se využívají mimo jiné při výrobě pikantní dijonské nebo kremžské hořčice.

Olej z tmavé hořčice lisujeme za studena z českých semínek, která rostou na polích přímo v srdci Čech, nedaleko hory Říp.

Náš olej obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny ve vhodném poměru, a to zejména kyselinu alfa-linolenovou a kyselinu linolovou. Obě patří mezi esenciální nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné, ale přitom si je nedokáže vytvořit samo. Je také bohatý na vitamín E, který je důležitý přírodní antioxidant.

 

Má sytě žlutou barvu a výrazné, lehce pikantním aroma. Určitě ho zkuste, pokud máte rádi asijskou kuchyni. Hodí se na marinování masa a na nakládání zeleniny a hub. Díky své jemné pikantní chuti je skvělý k výrobě majonéz, a především zálivek do salátů. Dá se využít i při tepelné úpravě, neboť má jako jeden z mála zvládne i vyšší teplotu, než jiné za studena lisované oleje.

Je výborný doplněk při dietách, neboť zrychluje metabolismus a snižuje pocit hladu.

Také tučnější a hůře stravitelné pokrmy se díky němu lépe tráví. Hodí se i k zevnímu použití při bolestech kloubů a využijete ho také při masážích, kdy skvěle prohřeje svaly a prokrví pokožku. A některé studie dokonce uvádějí, že látky obsažené v oleji také vylepšují plodnost mužů i žen.

 

Pediatři doporučují hořčičný olej mazat na hrudník u dětí trpícím kašlem. Dříve se z něj dokonce připravovaly olejové zábaly u kašlajících dětí, dnes se doporučuje olejem promasírovat hrudník. Pravidelné užívání také snižuje padání a třepivost vlasů. Výborný je také na otoky po bodnutí hmyzem či zlepšení hojivosti při popáleninách.

 

Jestli Vás olej z tmavé hořčice zaujal, můžete ho vyzkoušet na jednom z našich receptů a připravit si třeba salát s medovohořčičným dresinkem a kozím sýrem. A dejte nám vědět, jak vám chutnal!

Čtěte
dále